sulforafan

Sulforafan

Sulforafan je zlúčenina síry. V rastlinách je sulforafan viazaný na molekulu cukru ako sulforafan glukozinolát. Nachádza sa prirodzene v hlúbovej zelenine ako brokolica, karfiol, kapusta a kel. Najbohatším zdrojom sulforafanu sú hlavičky brokolice.

Sulforafan pôsobí ako signalizačná molekula. Hneď ako sa dostane do bunky, má schopnosť naštartovať viac ako 200 génov, ktoré mohli byť do vtedy vyradené z činnosti kvôli vysokej toxicite bunky, zlej životospráve, či vysokému veku. Akonáhle sa gény uvedú do svojej činnosti, začnú produkovať detoxikačné a antioxidačné enzýmy, ktoré bunku zbavia toxínov a obnovia jej činnosť na maximum.

Mnoho štúdií dokazuje, že sulforafan má pozitívne účinky proti rakovine prostaty, močového mechúra, pečene, vaječníkov, hrubého čreva a pľúc.

Sulforafan:

  • zabraňuje rastu rakovinových buniek narúšaním činnosti proteínov, ktoré podporujú bunkové delenie vo vnútri rakovinových buniek;
  • môže prinútiť rakovinové bunky hrubého čreva, aby spáchali samo deštrukciu;
  • posilňuje činnosť detoxikačných enzýmov, ktoré zabraňujú pôsobeniu látok zodpovedných za vznik rakoviny;
  • ochraňuje imunitný systém pred ničivou silou starnutia.

K2 AntiAge obsahuje extrakt zo surovej brokolice. Extrakt znamená, že je odstránený balast, ktorý nahradí maximálne množstvo účinnej látky.

Surová brokolica má bio aktivitu cca 37 % (podiel sulforafanu na hmotnosť), avšak ak brokolicu uvaríme, jej bio aktivita sa zníži na 3,4 %. Tak isto sa suforafan z uvarenej brokolice dlhšie absorbuje. Kým zo surovej brokolice mu to trvá 1,6 hodiny, z uvarenej sa to blíži až k 6 hodinám.